www.guteinfo.com
Så gjordes slipskårorna
Slipskåror, Hejde socken


För något eller några år sen läste jag i lokaltidningen att Erland Laurin som tillsammans med sin fru driver Laurins konsthantverk i Hejde hade tillverkat några stenyxor i slipskåror, och därför besökte jag honom den 27 maj 2012 för att se vad han hade gjort.

Vad gäller slipskåror, eller svärdslipningsstenar som folk säger, så har emellanåt diskussionerna om var de kommer ifrån, när de gjordes och varför, gått någorlunda höga, se Slipskåror eller svärdslipningsstenar. Experterna verkar inte särskilt överens.



Med tillhjälp av sand och vatten satte sig Erland att tillverka stenyxor, bilden ovan, och resultatet härav är också slipskåror exakt så de ser ut på riktigt. Det tar några timmar, sa han, att åstadkomma en slipskåra. Han har gjort alla stenyxor på bilden.



De kosmologiska teorier som framförts, dvs att skårorna är slipade för att hålla reda på sol- och månuppgångar och annat sånt, tror han inte på. Den överensstämmelse med himlaobjekten som flitigt har uppmätts övertygar inte honom utan: "Det är klart att man har solen i ryggen när man arbetar".

På Gotland finns omkring 3.700 slipskåror, slipade såväl i lösliggande stenar som i häll, och på några ställen kan antas att det förekommit en slags serietillverkning, ty det har hittats hundratals yxor på sina ställen och de platser där slipning förekommit kan emellanåt hysa många skåror, se t ex Grauns klint, Buttle och Gammelgarn, en bit ner på sidan.



Här har vi en bild av Erland Laurin själv, som trots sina 87 år inte matchar de riktiga slipskårornas ålder, ty dessas ålder har orsakat viss turbulens, och gör det säkert än. Idén att man har tillverkat stenyxor i slipskårorna har förstås samma ålder som slipskårorna själva, och när man kikar på Laurins arbete så förefaller det hela självklart: slipskårorna är från stenåldern.

Bilden ovan är dock vald med flit ty i bakgrunden ser du en bildsten, se sidan om Bildstenarna i Hejde (stenen längst ner), och på den finns det en slipskåra. En del forskare drar av detta faktum, att det förekommer slipsskåror på bildstenar som nog inte är äldre än 700-talet efter Kristi födelse, att skårorna inte är äldre än bildstenarna.

Det verkar som att lärt folk antar att samtliga skåror tillkommit under en viss period, t ex stenåldern eller vikingatiden, anledningen till detta är mig obekant; det talas om landhöjning och himlaobservationer. På Wikipedia säger boende i nordvästra Skåne, där också slipskåror finns, att folk har slipat vädjestenar i dem, dvs brynstenar, för att exempelvis kunna vässa redskap av järn - här kan du själv läsa på Wikipedia.

Slipskåror har nog åstadkommits under hela historien, såväl stenålder som medeltid, och det som är häftigt med Gotlands slipskåror är att de är så enastående många, 3.700 stycken lär vara kända, men säkert finns det en radda till, se t ex den här sidan.

Nåja, bråk och diskussioner, vid Laurins Konsthantverk i Hejde socken kan du själv få se hur åtminstone somliga slipskåror kommit till.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com