www.guteinfo.com
Livsträdet i Hemse
Målningar, Hemse socken


I kristen tro, säger Nationalencyklopedin, förknippas Jesu kors med Livets träd men för övrigt är trädet en central livssymbol hos många olika folk. Symbolen är utgammal: den fanns i Armenien långt före kristendomen, alla anhängare av Nordisk mytologi vet att Yggdrasil är ett träd, Barnmorskeförbundet har ett livsträd i sitt emblem och här på Gotland har norþasta þriþiung ett träd på sin fana.

Kentaur i Hemse

Livets träd attackeras av en kentaur på vardera sida. Och det bör väl betyda att ondskan ansätter tron på Kristus, dvs evigt liv. Eva och Adam åt ju inte av Livets träd och blev alldeles som Gud själv, utan lurade av ormen åt de endast frukt från Kunskapens träd. Denna fruktstund, se Gammelgarn, innebar bl a att de kunde skilja på gott och ont, vilket innebär att människan har/fick en fri vilja; ett påstående som återkommer här och där för den som tänker på sånt.

Lite latin oxå

Läffler säger i Antiqvarisk tidskrift för Sverige (del 21, nr 5) att texten under Livsträdet - Finis adest vere precium ult(imum) scriptor chre - betyder: "Slutet är i sanning inne. Målaren vill ha sin lön." Och "Ut rosa flos florum sic est domus ista domorum" som också står på väggen betyder: "Såsom rosen är en blomma för (alla) blommor, så är detta hus (det främsta) av (alla) hus".

Men att rosen skulle vara blommornas blomma kan väl ifrågasättas. Knalla ut i skogen på vårkanten och kika efter vilken blomma Gud älskar mest - vitsippor förstås!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com