www.guteinfo.com
Varpidéer
Kåseri, Annorstädes socken


Envar som har plockat upp en stenvarpa ur hinken för att kasta den 20 meter och sätta den alldeles vid pinnroten, över nabben, en smocknolle, vet att det är fullt möjligt att göra just jämt detta.

Jag har satt ut en röd pil på bilden överst som visar var varpan befinner sig i sin båge på väg mot den pinne det gäller att träffa. Det handlar om att hitta den perfekta bågen med lagom höjd, lagom fart, lagom snurr på varpan och: Smack!

Alla som kastar vet att det perfekta kastet finns, och när man väl får till det så känns det.


Kanske vet man att det perfekta kastet finns därför att det finns så många andra.

- Nu skall jag trassla till det. Du vet att det perfekta kastet finns, men fanns det också 1.000 år före det välsignade datum då den ädla sporten varpa uppfanns?

Låt oss anta att en stenåldersman groteskt långt tillbaka i tiden tar en sten i näven och hivar i väg den efter en pinne. Men han missar, och trots att han inte tänker mer på det så hade han kunnat träffa om kastet varit perfekt.



Thomas på bilden laddar för det perfekta kastet, han har gjort många sådana, men nu är det så att dessvärre finns inte det perfekta kastet. Det är bara en idé och har ingen fysisk existens som t ex den dator du läser detta på.



Det är det som är så konstigt. Ty trots att alla vet att kastet finns, så finns det inte, och även om det inte fanns någon som visste att det fanns, så finns det i alla fall.

- Haha, inte fysiskt. Nu kom jag allt på dig!

I boken Onda Andar av Dostojevskij säger en av personerna att han visst tror på Gud, men på en Gud som bara är medveten om sig själv i honom.

Det är konstigt, och ännu konstigare är att det enda sättet att överhuvudtaget känna till det perfekta kastet är att tänka på det, ty utan dina tankar finns det inte.

Men eftersom det perfekta kastet inte finns, så måste det vara så att det är tanken som inte finns rent fysiskt. Och därmed finns inte du i den fysiska världen, som förresten inte heller finns emedan det är tankar. Men eftersom du läser (tänker) detta så måste du ju finnas, men finns i så fall inte också det perfekta kastet?

Undrar om Descartes trodde på Gud...



/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com