www.guteinfo.com
Danska pannkakor på Medeltidsveckan
Medeltidsveckan, Visby socken


På Medeltidsveckan 2007 var en dansk på plats och sålde pannkakor - jag tror faktiskt att hela karl'n var dansk.


Det är ett lysande påhitt! Alla danskar är alltid välkomna till Gotland!

Den ganska märkliga bakgrunden till Medeltidsveckan är ju året 1361 då Atterdag var här och besegrade den gutniska republiken varför han utsågs till hundens like av folk boende på landet - Visby kröp ut på knäna och gav honom stadens nycklar (på riktigt alltså).

Svenska stormaktspatrioter brukar ju hävda att Gotland var ett skyddsland under Sverige - det hade vi nytta av 1808 då svenskarna körde iväg ryssarna från ön - men anno 1361 hade svenskarna inte någon möjlighet att hjälpa oss - men vi skall också säga att Franciskanerna i S:ta Carin påstår i en samtida anteckning att:

"Märk att år 1360 hade kung Magnus Smek öfverlämnat hela Skåne med dess fästningar åt kung Valdemar för intet. Dessutom tillstadde han denne att äfven erhålla Gotland, om han kunde taga det."

Så var det med det skyddslandet. Men det kanske beror på att gutarna knappt 50 år tidigare slagit den svenska armén sönder och samman, se 1313, då man förresten av hövlighet inte högg huvudet av själve monarken.

Gotland tillhörde Danmark från erövringen 1361 till 1670 - 309 år, och sen dess har vi gutar varit marginaliserade av konungariket Sverige, 337 år.

På många ställen kan man läsa att pesten och Atterdags erövring satte stopp på handelsverksamhet och utvecklingen av Gotland. Det är inte sant. Det gick lysande för Gotland många hundra år efter detta.

Problemen började när Gotland blev indraget i ett stormaktsspel och i stort sett gjordes till en feodalistisk provins där storherrar styrde som vore det deras eget trädgårdsland. Härvidlag är ingalunda Danmark någon större katastrof än Sverige.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com