www.guteinfo.com
Nåt att titta på
Kåseri, Visby socken


Familjen, som jag antar att det är, sitter och tittar på nåt samtidigt som de njuter mat på uteservering mitt i Visby innanför ringmuren.

På insidan av muren är Visby inte lik andra städer. Det är så annorlunda och bevarat att staden har blivit utsett till ett världsarv, dvs det skall bevaras, såvitt vi nu vet, för all framtid för att folk skall se hur det såg ut på Hansans tid. Det är många som tycker att det är Sveriges vackraste stad.

Det familjen kikar på är den väldiga ruinen av S:ta Carin. På medeltiden var det förstås ingen ruin. Och på medeltiden stod vidare rådhuset blott några meter från S:ta Carin. Rådhuset är borta nu, stort på sin tid, men om du tar och kikar efter på trottoaren när du går längs ruinen av S:ta Carin så kommer du att se var portarna till trapporna ner till rådhusets källare låg; de är markerade, i alla fall de första.

Stora torget är för övrigt en stenåldersboplats. Det har hittats en massa grunkor, och fler lär hittas när arkeologerna väl kommer åt att borsta (är det förresten vad arkeologer gör: borstar). Det är förstås svårt att tänka sig hur det såg ut på stenåldern, men om du knallar bort till domkyrkan och kikar på klinten så kan du väl få dig en liten föreställning i alla fall. Vi kanske skall tillägga att dagens domkyrka var de hitresta tyskarnas factori under medeltiden, gutarnas domkyrka låg i Linköping (det där beror inte alls på att gutarna var underkastade sveariket, eller hur det uttrycks på en miljard ställen, utan på att gutarna aldrig någonsin har betalat biskopstionde och i stället hade avtal om hur tiondet skulle fördelas direkt med påven i Rom). Och när jag ändå är inne på det så skall tilläggas att den ruin familjen ovan kikar på inte ingick i den vanliga kyrkoorganisationen, dvs att de lydde under en biskop någonstädes, utan franciskanerna hade sin egen organisation direkt underställd påven.

- Vill du se deras kloster? Inga problem, här.

Det verkar förresten som att efter stenåldern försvinner folk från Visby, en fyndtom period, tills de återkommer någon gång under vikingatiden, som är grunden för Visbys utveckling och att Visby blev medeltidens största och mäktigaste stad under medeltiden.

Visby är en fantastisk stad som skall bevaras för framtiden, och det finns mer att se bara man vet.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com