www.guteinfo.com
Nabbu fiskeläge (Nabben)
Fiskeläge, När socken


Lauboas fiskeläge Nabbu som återfinns i grannsocknen När hyser i dag fritidsfiskare. De sköna stugorna används för vederkvickelse (rekreation) och hobbyverksamhet (-Nä, jag vet inte hur man kan hyra någon stuga). Strax utanför ligger Lausholmar och trycker på vattenytan. Längs denna kuststräcka återfinns en samling vackra fiskelägen, bl a Djaupdy (Djaupdöi) som ju genom en årstidshistoria är känd från TV - det är således en särskilt skön kuststräcka.



Ett fiskeläge är ju nuförtin en pittoresk liten samling småstugor, de ligger som pärlor runt hela Gotland, men en gång i världen var det högsta allvar. Gutar har i all världens tid spisat stora mängder fisk, så också när jag var ung, men nu när allehanda bidrag finns så har fisk aldrig någonsin varit dyrare, fiskeflottorna aldrig större och haven aldrig så tomma.



Nabbu har lång historia, skriftlig sen åtminstone sen 1600-talet då det bråkades om en gärdsgård (eller tun som vi säger). I dag är det en ideell förening som har hand om Nabbu, vars mål är att värna om miljö och tradition, och att de fullgör sin uppgift kan envar som önskar själv beskåda på ort och ställe.



Hur många hustrur och jäntor som vankat på denna plats och väntat i stormen på hemvändande är det ingen som vet. Havet som kan invagga ro i de oroligaste själar är ingen lekplats.



Du kan förvänta dig ett rikt fågelliv på den här delen av Gotland, längtar du efter att se vitkindade gäss när de flyttar så finns det tiotusentals sådana i environgerna.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Ta väg 143 och 144 till Lau kyrka, fortsätt mot När någon kilometer, strax före en skarp högerkurva ta av mot Ljugarn, står det nog på skylten, några hundra meter in på den vägen ta höger mot Hammaren. Det ligger ute på Hammaren.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com