www.guteinfo.com
Aposteln Petrus i Lau
Målningar, Lau socken


I den igenmurade tornbågen till tornet som aldrig blev av finns ett gäng apostlar sen 1200-talet i Lau kyrka (du kan se hela målningen på sidan om kyrkan).

Petrus, som är latin och betyder klippa (Kefas på arameiska), var den andre aposteln att bli kallad, efter sin bror Andreas. I Lau har han stått i över 800 år och hållit sitt vanliga attribut, nyckeln eller korset, ty så känner man igen honom i kyrkokonsten.

Att Petrus är nyckelbärare beror förstås på Jesu löfte till honom om att han skulle ge honom himmelrikets nycklar - Sankte Per. Han var Roms förste biskop, påven sitter fortfarande på hans stol, vilket protestanter inte alls håller med om, och han blev martyr vid Roms brand under kejsar Nero, varvid han enligt egen begäran korsfästes upp och ned, se Väskinde kyrka.

Vem konstnären till denna målning var är det ingen som vet. Det kan gott vara någon från bygden som tillfogat honom en sådana huvudprydnad, eller för att citera Alfreds farfar i Emil i Lönneberga, när Emil hade fastnat med huvudet i soppskålen:

- "Det var en rolig mysse. Ska di ha såna nu för tiden?"

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com