www.guteinfo.com
Vägpriser - ett reform
Vägpriser, Annorstädes socken


Nu hålls det cirkus med upphandlingen av Gotlandstrafiken igen. Generaldirektören som håller i det hela gör så gott han kan. Ilskna debattörer härstädes storskäller på honom.

Alla vill ha vägpriser
Jag skulle tro att större delen av Sveriges befolkning inklusive samtliga Riksdagspartier vill ha vägpriser till Gotland. Det är bara Folkpartiet som har sagt att det bör införas snarast, de andra har mumlat.

Rättvisa åt alla
Det som Riksdagspartierna har sagt är emellertid att en resa till Gotland skall motsvara vad det kostar att köra på vägen utanför din dörr. Vi gutar trodde förstås att det skulle bli billigare att resa till Gotland, men så är det nu inte alls: det kommer att bli dyrare att köra på fastlandets vägar.

Så här blir priserna på din väg
Till Gotland är det ungefär 12 mil och kostar 3.000 kr med bil och familj, dvs 250 kr milen (med bensinavdrag får du betala 240 kr/mil). Skall du från Stockholm till Södertälje så kommer det att kosta minst 1.200 kr i trafikskatt.

Så fort du rör dig på vägen i framtiden kommer det alltså att kosta 24 kr per kilomet. Har du tre kilometer till jobbet med cykel så kostar det 72 kr.

Bra för trafiksäkerheten
Det bästa med att fastlandet kommer att jämställas med Gotland är trafiksäkerheten. Det blir nämligen förbjudet att fara fram fortare än 55 km/tim dagtid, nattetid 38 km/tim.

Finansiering av reformen
Eftersom ingenting får göras ofinansierat längre, så kommer böterna för fortkörning att tiodubblas så att staten har sitt på det torra.

- Tror du att jag skämtar? Varför det? Vi gutar konkurrerar på dessa villkor.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com