www.guteinfo.com
Sysne fiskeläge
Fiskeläge, Östergarn socken


Fiskeläget Sysne ligger på en liten utstickande landtunga på ena änden av den sköna och badvänliga Sandviken så gott som så långt österut du kan komma i Sveriges betänkligt avlånga land.

Sysne är nog Gotland mest besökta fiskeläge. Det beror på att det faktiskt finns en fiskaffär där som säljer allt upptänkligt i fiskväg, trots EU:s fiskepolitik, och en rökt flundra i augusti tillhör som bekant denna jordens bästa.

Fiskeläget känns dock inte kultur och finlir, som Tomtbod i Burs, utan här använder folk sitt fiskeläge, se t ex Vad det är frågan om.



Eftersom det används ser det lite annorlunda ut, och det är bra. Det finns lite bra-att-ha-grejer här och var, en flakmoppe och annat som kan komma till nytta.

Hur gammalt fiskeläget är vet jag inte, måhända urgammalt i sig, se Sysne och Sandviken, men det som finns att se i dag än nog inte äldre än 100 år.



Det finns en hyfsad hamn liksom en mindre brygga, där vackra småbåtar som myndricku till vänster kan ligga och guppa flatt och besökande segelbåtar angöra som kan betala i fiskaffärn.



Fiskeriföreningen på platsen har iordningställt ett museum i Sysne med gamla prylar, intressant och bra. Det kommer en egen sida om detta museum småningom.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com