www.guteinfo.com
Lichnat ei Stainkörke
Historia, Stenkyrka socken


I koret i socknen Stenkyrkas kyrka ligger några gravstenar. En av dem är från omkring 1200 och helgar benen efter Lichnat - eller Liknatte som vi säger i dag.

De flesta svenskar har inte en aning om vem Liknatte i Stenkyrka kan tänkas ha varit, trots att han har haft stor betydelse för hela Sveriges historia. Det beror på att Gotland i historieböckerna oftast reduceras till en obetydlig ö som Waldemar Atterdag brandskattade 1361, vilket förefaller vara det enda av intresse som någonsin har hänt i de populära historieböckerna.

Lichnat var gutarnas ombud i uppgörelsen med Henrik Lejonet, hertig över Sachsen och Bayern, anno 1161, och gjorde därför upp om "bekräftelsen av den eviga freden mellan tyskar och gutar". Det fanns alltså en tidigare överenskommelse från någon gång efter 1133, då gutarna hade en sån med den romerske kejsaren Lothar, men något måste ha hänt mellan 1133 och 1161 som orsakat osämjan.

Vi antar på sidan om Henrik Lejonet att det hade att göra med hans expansion längs Östersjökusten, dvs han koloniserade de vendiska kustländerna. Vid denna sin verksamhet måste han ha kränkt gutarnas rättigheter enligt överenskommelsen med den romerske kejsaren.

Händelsevis råkar Liknattes verksamhet vara grunden till Hansan, ty det var därefter som inflyttningen av tyskar till Gotland tog fart. Visby, eller rättare sagt Gotland, var många hundra år ledare för en av drittlarna (en av tre gigantiska handelsområden) i Hansan, och det var ingalunda Visby själva som hade ordnat detta. Grunden lade Liknatte från Stenkyrka. Visby var under så gott som hela sin storhetstid beroende av olika bilaterala handelsavtal som den gutniska republiken Gotland hade träffat.

- Bor du i Stockholm förresten? Knalla ner till Storkyrkan och räkna de gutniska trappgavelshusen på Vädersolstavlan. Överraskande va? Stockholm är en dotterstad till Gotland (inte Visby), vilket alltså beror på Liknattes smartness.

Vill du läsa mer om vad Liknatte ordnade så kallas det Artlenburgprivilegiet och utgör trots malliga ordalag från hertigen häpnadsväckande rättigheter för gutarna. Måhända är det förresten Lichnat själv som avbildas i kyrkan.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 149 ett par mil norrut till Stenkyrka.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com