www.guteinfo.com
Djävulens spik
Kuriosa, Visby socken


Råkar du hitta en medeltida spik i närheten av S:t Nicolai i Visby skall du ge noga akt på om det finns något tydligt märke på den. Petrus de Dacia, prior för konventet, hade nämligen i slutet av 1200-talet en sån spik i sin ägo - var den blivit av vet ingen - men såvitt går att begripa kommer den från Djävulen själv.

Kristina av Stommeln var en dam som ansattes hårt av Djävulen och fick utstå svåra lidanden och gruvliga plågor för sin älskade Jesus. Vid ett tillfälle när Petrus de Dacia, medlem av dominikanorden, besökte henne sårades hon med en spik så att blodet rann för att hon skulle avsäga sig sin tro.

Petrus fick den där spiken, han skriver själv att han fortfarande har den i sin ägo, och han satte dit ett märke direkt efter händelsen på hur långt spiken var intryckt i köttet på Kristina.

Håll ögonen öppna när du besöker Visby, du vet aldrig vad du hittar. Till skillnad från alla sagor och legender du säkert har hört, t ex Jungfrun i tornet, så är det här på riktigt. Petrus hade en sån spik.

Spiken på bilden ovan har inget med varken Petrus eller Kristina att skaffa utan sitter i Jesus' fötter på krucifixet i Fide medeltida kyrka. Mer om Petrus kan du läsa här.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com