www.guteinfo.com
Gerum prästänge
Ängen, Gerum socken


Ibland tror jag att inte ens hälften av alla gutar skulle hitta till Gerum, och det trots att kultbandet Smaklösa har en moster (eller vad det nu var igen) i trakterna som ibland behöver skjuts till stan. Men hoppeligen har jag fel, ty på Sveriges örtrikaste plats kan det vara värt att sätta ner näsan i backen och bara titta en stund.



Det är inga ovanliga blomster på bilderna, såna finns dock i änget, längst ovan har vi Svinrot och alldeles ovanför Johannesnycklar.



Änget är skönt för en picnic och för såna som tror att en gräsplätt på gatsten på Öster i Visby är utsmyckning till skattebetalarnas outsägliga glädje. Det finns hur mycket blomster som helst.

Jag hade med en kusin vid senaste besöket i änget (smålänning) och jag frågade hur man skulle kunna beskriva änget och alla blomster. I stort sett sa han att det går nog inte - den som vet vet.



Det är skönt, stort och otroligt rikt på allehanda växter. Och om du efter besöket fortsätter fram till Linde så får du en utsikt som är skaplig på Lindeberget. Fast jag tycker nog att du gott kan ta vägen förbi Fardhem kyrka och titta på ryttarskulpturen också - är det ärans ringar varom står att läsa i Uppenbarelseboken eller är det lättfattliga symboler?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 140 till Klintehamn, väg 141 mot Hemse. I Levide, en lång mil från Klinte, ta vänster mot Gerum. Efter några kilometer finns en liten skylt på höger sida av vägen: Prästänge.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com