www.guteinfo.com
Jag såg rus
Kuriosa, Sjonhem socken


På mitt uppdrag av kalifen i Bagdag al-Muktadir för att sprida koranens lära såg jag rus i dag den 16 april 922 e.Kr. vid Sojvide. Jag har aldrig sett så fulländande kroppar, de var som palmträd, blonda och rödlätta.


De har varken jackor eller kaftaner utan mannen bär en dräkt som täcker ena sidan av kroppen och lämnar en hand fri. De är som vilsegångna åsnor.

Det mesta av ovanstående är faktiskt sant, förutom det där med att det inte var jag utan en upptäcktsresande vid namn Ibn Fadlan som såg rus anno 922 e.Kr. vid floden Atil i Ryssland. Figuren ovan är alltså inte alls som en vilsegången åsna utan piggade i stället upp stämningen med ett härligt slagsmål vid den vikingatida marknaden på Sojvide i Sjonhem anno 2006.


Och här är norrmannen Olof Tryggvasson på sin första resa och han var kommen för att härja, sa han. Nej, jag skojar bara. Det är en alldeles tvättäkta unge från 900-talet som lekte bland getterna.

Vi har skrivit lite om vilka ruserna var, men jag måste medge att det är lättare att åka på vikingamarknad och prata med dem i stället för att studera otydliga skrifter från andra sidan förrförra millennieskiftet.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com