www.guteinfo.com
Påsklilja
Flora, Annorstädes socken


Påskliljor växer förstås vilt på Gotland, som på andra ställen i vårt härligt avlånga land. Namnet kommer av att den brukar blomma vid påsk men på lärt språk är den av släktnamn narciss; påskliljan heter pseudonarcissus - falsk narciss.



Kanhända kan det vara roligt att känna till att ordet narcissim kommer från den grekiska myten om den vackre ynglingen Narcissos som inte alls fann nymfen Echos uppvaktning tilltalande varför han bestraffades genom att bli kär i sin egen spegelbild. Narcissism handlar alltså om att man älskar sig själv, vilket hoppeligen alla gör i rimlig utsträckning.

På riktigt handlar nog myten om att man inte bör försmå kärlek alldeles hur som helst i tron att man själv är en särdeles snygging. För killar kom det en film för några år sen som handlade om en matematiker som alldeles korrekt talade om att det i stort sett är meningslöst, också matematiskt, att alla försöker lägga beslag på den där urläckra blondinen emedan nästan alla, inklusive flickorna, kommer att bli ledsna. I vår jämställda tid får jag väl tillägga att förhållandet också gäller omvänt - alla kan inte få snygg-Lars.



En och annan vinner i och för sig på Lotto (Lotta) ibland, men särskilt vettigt är det ju inte. Vill du prompt veta en massa om påskliljor så kika på den virtuella floran.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com