www.guteinfo.com
Vad föreställer bilden på stenen
Bildsten, Hellvi socken


Bilden ovan kommer från en kiststen som är från Hellvi och daterad till 600-800 e.Kr sisådär. Stenen är ungefär 60 cm bred och 85 hög, och har alltså ingått i någons kista på något sätt.

Förutom att den visar att gubbarna hade vanliga långbyxor på sig (randiga) kan man gott fråga sig vad det är som avbildas. Det finns folk lärda i religiösa saker som säger att det är en uppståndelse från de döda vi ser.

Gutar uppstår inte efter döden, inte ens folk från Hellvi. Den mig enda bekanta som återuppstod är Jesus, men vad han gör på en kiststen i Hellvi på nordöstra Gotland omkring 700 år efter sin egen födelse är inte gott att veta.

Om det nu är Jesus på bilden, vad visste gutarna om kristendom på den tiden? Fanns det kristna gutar redan då? Vad tror du?

Jag läste förresten i tidningen häromdan att Herman Lindqvist föreslog ett Vikingamuseum i Sverige, som han tyckte borde ligga i Stockholm. Men inte är ni väl så fräcka att ni tänker stjäla ännu mer av Gotlands kultur till Stockholm. Vi har ju redan fyllt Statens Historiska Museum till hälften med gotländska prylar, räcker inte det?

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com