www.guteinfo.com
Gotlands skärgård, Slite backe
Kuriosa, Othem socken


Uppe på kullarna där dronning Margaretas Unionsarme fick på skallen anno 1404 och med Bogevikens spegelblanka vatten i ryggen ligger Gotlands enda skärgård, särdeles knaprig utsikt. Det finns raukar till höger vänster, en playa strax bredvid. Det är Enholmen mitt i bilden.

Gotlands skärgård

Man kan köra upp på backen, där kvarnen står, och låta havet och de vackra öarna göra det intryck de vill.

Gotlands skärgård

Lite längre in åt Vägumeviken ligger Asunden (namnen på öarna står på denna sida) dit du faktiskt också kan köra för att komma i närkontakt med hav och raukar. Är du på den sidan av viken så passa på att kika på Barläst med den gamla tekniken för kalkbränning och varifrån du kan se Slites moderna skyline.

Stigar på Slite backe

Det finns några mysiga stigar att promenera, den på bilden leder till resterna av en gammal kalkugn, som är utmärkta på därstående informationsskylt. Havet är nära.

Söderut från Slite backe

Kikar du söderut från Slite backe så lägger Gotland i väg med socknarna Boge och Gothem därnäst. Och som du ser så går farlederna ganska nära Slite, som för övrigt är en av Sveriges största exporthamnar räknat i antal anlöp.

Gotlands skärgård

Tar du ett rejält skutt rätt upp i luften så ser öarna ut som på bilden. Slite backe, som syns nere i högra hörnet på bilden, är ett skönt och historisk ställe att njuta havsutsikt. Och förresten, vill du se öarna som på bilden bör du hoppa lika högt som silosarna vid Cementa.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Från Visby ta väg 147 tills Du är i Slite.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com