www.guteinfo.com
Gotlands landsväg
Vägpriser, Annorstädes socken


Jag vet att vi ibland säger att färjan är vår landsväg, men jag vill bara påpeka för beslutande personer att det där med landsväg bara är en liknelse. Det är inte en riktig väg nej.

Vi åker inte färja för att det blir roligare så utan för att det inte finns någon väg. Det är minst 12 mil vatten till Småland, över 100 meter djupt på sina ställen. Det går inte att köra bil på "vår landsväg" (vatten, djupt).


Med vägpriser menar vi alltså att fastlänningar borde få åka färja till oss för priser som motsvarar vad det skulle kosta dem att köra sin egen bil på en landsväg.

Gutar har något som kallas Gotlandsrabatt när vi reser med färjan, dvs nedsatt pris, inte så mycket högre än vägpriser. Men skall en familj från fastlandet resa hit så kostar det omkring 3000 kr med bil och ett par ungar.

Om vi säger att bensin kostar 20 kr/liter så skulle familjen i stället kunna köra 150 mil för 3000 kr. Från Nynäshamn till Visby är det ungefär 15 mil, dvs en fastlandsfamilj betalar tio gånger vägpriset för att åka med färjan.

/text Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com