www.guteinfo.com
Jacob av Charra
Kuriosa, Visby socken


Heidenstam säger bl a i sin dikt om Visby, som han kallar Jerusalem, att:

"Vem reste dina bågar?
Bland valv och murar för min väg,
hur hette dina hjältar, säg?
Det är om namn jag frågar."

Vi har förstås en hopen namn på dem som byggde och bebodde Visby under medeltiden, fast det är rätt få namn av många, många tusen. Vad själva byggarna hette vet vi nog inte, några namn finns kvar i landsbygdens kyrkor, se Vem byggde kyrkorna, men ett och annat namn på de som bekostat det hela finns kvar i gamla kyrkböcker.

På den andra pelaren från koret i södra raden i S:t Nicolai finns en sköld, bilden ovan, på vilken står: Jacob av Charra.

- Vi har inte aning om vem det kan ha varit.



På nedre delen av skylten finns ett tecken som liknar ett grekiskt pi. Det har föreslagits att skölden visar byggmästarens namn och monogram, men härom vet vi inget säkert, och det kan lika gärna ha varit en prior eller en mecenat.

Ett annat okänt namn
På ruinen av kyrkan vid Roma kloster finns också ett namn som vi inte har en aning om vad det vill oss. Det står utanpå ruinen, på östra sidan - det är just ingen som hittar det - där Wigarius har sitt namn, flera hundra år äldre än det i S:t Nicolai.

Wigarius och Jacob av Charra - det är trist att vi inte vet någonting om någon av dem, ty de bör ha varit viktiga på sin tid. Och dessa två namn kunde ju Heidenstam ha fått så att han hade blivit klokare.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com