www.guteinfo.com
Lojsta slott
Kuriosa, Lojsta socken


Växterna ovan på den dåliga bilden är vätterosor, en inte alldeles vanlig växt, som man alltså kan få se vid området som kallas Lojsta slott (jag skall ta bättre bilder småningom).

Tre insjöar vid Lojsta slott
Insjöar är inte något ovanligt i Sverige, det dräller rent av, men på Gotland är de nuförtin inte särskilt vanliga. Att vi gutar kallar alla insjöar för träsk skall du inte låta förleda dig - det är fråga om klarögda insjöar med kristallvatten, ingalunda sumphålor.

Man kan hyra kanot och för den som vill bada finns brygga.

Lojstahallen
Det rekonstruerade långhuset är inte vikingatida, även om vikingar använde såna också, utan från den föregående tiden som i Sverige kallas Vendeltid för att förhärliga det som kallas Sveariket. Hallen gjordes i ordning på 30-talet (om jag minns rätt) på en sån där husgrund som på Gotland kallas för kämpgrav. Taket är gjort av ag, en sorts vass som är tämligen vanlig på Gotland. När min femårige son såg hallen för första gången sa han: "Vilken himla myrstack...", vilken kanske kan vara en någorlunda beskrivning.

Lojsta slott
Av själva borgen återstår ett par husgrunder och vallgravarna. Bilden ovan är från 2004. Nu har man rensat upp och härligheten är lättare att se.

Alla gutniska skolungarna borde förvisso besöka Lojsta slott för att åtminstone lära sig lite om historia i stället för dravlet om Sveriges vagga, Sveariket och Visby brandskattning. I slutet av 1300-talet sägs officiellt att det var sjörövare som innehade Gotland, och de enda de gjorde var att förstöra handeln på Östersjön.

Det var Tyska orden som rensade Gotland från dessa "sjörövare", vitalianer kallade som bl a hade till uppgift att förse Stockholm med mat. Republiken Gotland hade sen gammalt nära band med Tyska orden, bl a hjälpte de gutarna vid inbördeskriget 1288 mot krämarna i Visby, och det är väl inte alldeles omöjligt att det var republiken som begärde hjälp av orden.

Fetaliernas högste ledare hette Albrekt av Mecklenburg, som till Magnus Erikssons syster Eufemia och svensk kung ett tag, och som anförare på Gotland satt Sven Sture, bror till Sten Stures farfar (om jag minns rätt).

Fetaliebrödernas fördrivande från Gotland vore en trevlig sak att se på Medeltidsveckan, även om det nu råkar vara folk från vårt käraste upptagningsområde för turism som får på skallen. Å andra sidan verkar sånt ju blivit tillåtet, t ex uppförs ett skådespel där sveakungen Birger Magnusson med armé blir slagen på Röcklingebacke i Lärbro.

I förbigående kan vi också påminna om att Vikingaåret på Gotland invigdes vid Lojsta slott. Av någon outgrundlig anledning firades sveakungen Olof Skötkonungs dotters giftermål med ryssarnas furst Jaroslav. Från officiellt håll sas att detta skedde för att framhäva Gotlands betydelse under vikingatiden, men hur detta kan vara fallet är obegripligt (på riktigt handlar det förstås om att förhärliga Sveariket).

Men låt inte sånt påverka dig. Lojsta slott är ett utomordentligt naturskönt område där insjöar blandas med den underbara gotländska naturen. Insup luft, natur och historia.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 142 till Lojsta, omkring tre mil från Visby. Skylt på vänster hand
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com