www.guteinfo.com
Tors borg
Kuriosa, Vänge socken


Upphöjningen av skogen mitt i bilden ovan är Tors borg i Kräklingbo socken, östra Gotland, på ungefär två mils avstånd. Jag fick möjlighet att klättra upp i kyrktornet i Vänge, som ligger mitt på Gotland, och fotografera åt alla håll och kanter. Någon sa att man kunde se 19 kyrktorn, jag räknade inte, men röken från trumlorna i Slite steg över skogen nordost på.



Tors borg, eller Torsburgen som vi säger i dag, är Nordens största forntida försvarsborg, ungefär dubbelt så stor som Visby innerstad och 1000 år äldre. Den ligger på en klint, eller burg, varför den branta klippan utgör en del av försvaret, men på den sydöstra delen av burgen finns ingen brant klippa varför förfäderna har byggt sig en två kilometer lång mur till skydd (det har tagit minst 3 år för 1000 man att bygga muren).

Tors borg är något av det häftigaste som finns att se på Gotland. Men det krävs lite kunskaper om vad man ser för att man rätt skall uppskatta det hela, och de finns på denna sida.

Anbelangade namnet så säger en forskare, Ingemar Olsson, att det uppenbart har med asaguden Tor att skaffa. Men varför detta skulle vara uppenbart är emellertid obekant.

- Jovisst, det är Nordens största forntida borg och jodå, den heter Tors borg - Gutasagan är härvidlag tydlig: "þors borg " - men problemet är att Tors borg började byggas vid pass 200 år efter Kristus och då fanns det inte någon i hela Norden som visste något om asaguden Tor. Därtill skulle det dröja 1000 år tills den kristne Snorri Sturlusson i litterära övningar på Island berättade om Tor, vilket händelsevis är de enda källor om Tor som vi känner till.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com