www.guteinfo.com
Stenstranden i Gothem
Magiska Gotland, Gothem socken


Längst ner vid strandkanten ligger på sina ställen olika lager av kalk rengnagade av tidens ständigt återkommande tänder. Några fossiler på kalkplattorna syns inte till, inte särskilt mycket i alla fall, ehuru allting givetvis är fossil halvannan kilomet rätt ner, liv sen årmiljoner vid ekvatorn ungefär.

Stenstranden längs norra delen av den utskjutande udden (hammaren) på södra sidan av Vitviken är ett ställe för funderingar. På somrarna brukar konstnärer sitta längs strandkanten och kanske frambesvärja sin själ, eller en del kanske låter sig åtnöjas med Hötorgstavlor och vilar centralkalkylatorn med avkopplande tankar i vaggande strandskvalp.



Gothemhammar lägger ut ett bra stycke. Stenvallarna som är ett par, tre meter höga innehåller mycket sten; nästan kalk alltihop även om ilandflutna stenar ligger här och var och lyser med fel färg, granit och annat, som inte finns naturligt i Gotlands berggrund. Det är en förfärligt massa småsten.

Havet tvättar ett tiotal meter bländvita men sen övergår stranden till en mörkare grå ton där livet självt fått fotfäste och strax står där skulpturerade småtallar och envisas med väder och vind. Längst inne i viken ligger en utomordentlig badstrand, Åminne havsbad, på den norra sidan av viken återfinns den lite beskedligare udden Tjäldersholm, där Thielward landsteg, och uppe på backen bakom ryggen vilar en fornborg sin landavskiljande mur sen årtusenden.



Utanför Vitviken ligger lastfartyg och gungar på horisonten. Fartygen skall till Slite hamn för att lossa nåt som Cementa behöver eller möjligen för att lasta cement för transport till fjärran, kanske Göteborg, kanske Amerika; Slite hamn är förresten en av Sveriges mest anlöpta hamnar.



Gothemhammar är ett underligt ställe. Tar man den lilla vägen ut på hammaren längs Gothemsån kommer man till ett landskap av alldeles ovanlig karaktär. När man går på stranden tycker man sig se hur livet ännu i dag gör sitt bästa för att kravla upp på land över sterila kalkplattor. Och så är det väl på sitt sätt, samtidigt som de hårdare delarna av tidigare djur (kalken, stenarna, berggrunden) som levde för eoner sen i själva verket kröp i land ett bra stycke längre ner i berget.

Alla dessa djur, alla dessa år och händelser, har levat, inträffat för att du skall stå där och få lite frisk luft.

- Du måste vara rätt viktig.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 147 mot Slite. Efter ca 30 km vid Boge, ta av söderut, väg 146. Vägen går ner till vänster alldeles efter Åminne.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com