www.guteinfo.com
Jusarve
Skeppssättningar, Gothem socken


Man kan se Gothems medeltida kyrka nästan rakt i öst tvärs över fälten från Jusarve (elda um plassi nå haita Vestabjers, int gutt u vite). Skeppssättningen ligger ute på en betesåker bakom en lagård, det kan alldeles säkert gå djur där.

Den är från yngre bronsåldern och kanske inte den mest sevärda på Gotland, om man nu bara vill se en eller två, men om man tycker om bautastain så stod det sådana här och var i trakterna. Om man är ute för att bada vid Gothems strandbad, titta på Mastarojr, borgen vid Gothem hammar eller något annat, så kan man svänga förbi skeppssättningen också, även om den inte är lika imponerande som Tjelvars grav som du bör ha passerat på väg 146 om du följer vägbeskrivningen. Vill du se ett skönt änge så ligger Fjärdinge änge inte så många stenkast därifrån (det finns en informationstavla vid kyrkan där ett och annat pekas ut, pytteliten parkering förresten, men fin).

Man kan väl också tillägga att vid Västerbjärs har man hittat de präktigaste gravarna från stenåldern som vi känner till i Sverige. Gothem är en gammal bygd och fortfarande dräller det av fornlämningar, allt från stora fornborgar till gigantiska stenrösen.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 147 till Bogekorset, ett par mil, ta sen höger på 146 mot Kräklingbo. Nästan framme i Gothem city, tar du höger mot Svalings (gul skylt). En bit ner på den vägen finns en skylt till vänster: Jusarve. En stenkast in på den vägen ligger skeppssättningen åt vänster till.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com