www.guteinfo.com
Lojsta prästänge
Ängen, Lojsta socken


I änget kan man, om tur finnes och vädret är rätt, se den tidigare fridlysta dårgräsfjärilen - en mörkbrun skönhet som vilar i ängets markplan.

Lojsta prästänge

Änget är fuktigt och frodigt med ek och klappade askar.

Lojsta prästänge

För den historiskt intresserade ligger det en rejäl kämpgrav, husgrund, i änget (bild tagen 15/4-2015). För information om kämpgravar, se guiden.

Lojsta prästänge

Änget är rätt stort och det är en liten promenad bara att gå runt det hela. Vid ett besök för några år sen kom en dieselrökande buss fylld med pensionärer som ville kika runt i änget lite. Vid ett samtal sa att dam att hon tyckte det var lite konstigt att vi hade så fina parker så långt från Visby. Jag ville inte säga att änget säkert är 1.000 år äldre än Göteborg.

Lojsta prästänge

I Lojsta prästänge står Gotlands största och förmodligen äldsta ek: Lojstaeken. Den mäter nästan åtta meter i omkrets och innanmätet är helt uppruttet, numera är den helt död.

Lojsta prästänge

Änget ligger alldeles vid vägkanten strax vid Lojsta kyrka. Allting som skall finnas i änget finns där, träd och blomster, och så kan man ju kila över till kyrkan för att se om man är duktig på att läsa runor.

- Bensträckare rekommenderas!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 142 till Lojsta (skyltat).
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com