www.guteinfo.com
Hulte kruppar
Ängen, Hemse socken


Hulte kruppar är ett av Gotlands många och vackra ängen. Det ligger i slutet av samhället Hemse om man kör söderut.

Hulte kruppar, ett änge i Hemse

Öppna ytor omväxlade av skuggiga lundar, ger mångfald och växtrikedom. Under skuggan av hassel, ek och ask, växer nattviol, sårläka och gräset lungröe. Ovanligt snygga bänkar förresten.

Hulte kruppar i Hemse

Blomster i Hulte krupparI soligare gläntor växer andra arter, t ex den fyrkantiga Johannesnyckeln, men också Krutbrännare för den som kikar efter.

Hulte Kruppar är alltid värt ett besök, speciellt under slåttern i juli månad; en krutbrännare till vänster.

Emellertid står det inte Hulte Kruppar på skylten vid kanten av väg 142 utan någon pedagogisk funktionalist har klämt dit "Änge".

Underligt, ty Hulte kruppar är ett såväl märkvärdigt som vackert namn, historisk därtill. Strelow omnämner 1633 bonden vid Hulthe i sin Guthilandiske krönika, se berättelsen på sidan om Slottet på Hule hällar.



/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
För att hitta till Hulte Kruppar så ta väg 142 från Visby krokiga spåret till Hemse, ungefär 5 mil. Fortsätt samhället fram, förbi kyrkan, och snart kommer du till en skylt där någon fårskalle har skrivit Änge i stället för Hulte Kruppar. Det är änget som är Hulte Kruppar. Varför döper inte Vägverket om alla stadsnamn på vägskyltarna som Stockholm och Örebro till "Stad" så att vi efterblivna ickebyråkrater förstår.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com