www.guteinfo.com
Bjäru och tjuvmjölkerskan
Målningar, Öja socken


På norrsidan i långhuset över en port som gör ett brott i passionsfrisen i Öja medeltida kyrka finns målningen på bilden ovan, som visar en tjuvmjölkerska och hennes kommande straff, nämligen att bli kastad i Helvetesgapet.

Öja kyrka, BjäruSom du ser på bilden ovan så stjäl kvinnan inte mjölken själv utan hon har väckt liv i en Bjäru, en bärerska eller en bära, som visas på bilden till vänster, vilket åstadkoms på följande sätt:

Man ingår en pakt med underjorden genom att tre torsdagskvällar i rad blåsa genom nyckelhålet till kyrkan och avsäga sig den helige Ande. Efter detta avtal kan man gå ut i ladan ta tre björkspröt av en kvast, binda samman dem samt linda trasor om det hela, varefter bjäran väcks genom åkallan:

- Stig upp i fanens namn!

Bjäru får därvid liv och kan påbörja diandet av mjölk från andras djur, som sen bärs hem till den som väckte liv i fanskapet. På bilden överst visas hur någon kärnar smör av mjölken som Bjäru stulit, men det finns också påståendet om att Bjäru själv kärnade smör i magen när hon sprang hem.

Hur man ska bära sig åt för att med underjordisk hjälp stjäla havredryck vet jag inte.

Bjäru

De flesta uppgifterna om Bjäru är från 1800-talet, men i Öja kyrka är målningen av Bjäru och tjuvmjölkerskan från 1400-talet så fantasierna har många år på nacken.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com