www.guteinfo.com
Hundlausar
Platser, Vamlingbo socken


Hundlausar är ett annorlunda hedlandskap alldeles längs väg 142 i Vamlingbo på Sudret. De tre väderkvarnarna som står på slätten Hundlausar är väl i det närmaste riksbekanta, förmodligen har man visat dem några gånger i programmet "Så mycket bättre". Bilderna är tagna rätt sent på kvällen, se skuggorna, den 2 juli 2014.

Kvarn vid Hundlausar

Vamlingbo Sockenförening säger att kvarnarna som donerats till och restaurerats av Gotlands Hembygdsförbund ägdes av gårdarna i Norrbyn i Vamlingbo, Bottarve och däromkring, och i nutid snurrar därför vingarna möjligen vid någon filminspelning.

Hundlausar

Alldeles som sockenföreningen tror jag att ordet Hundlausar (hundlös) kommer av att jorden inte är värd att bruka varför det aldrig har funnits någon gård i dessa trakter och därför är det relativt långt mellan gårdarna i Vamlingbo och Öja, 3-4 kilometer. Området är ensligt och kargt med gotländska mått mätt - det fanns inga hundar som vid gårdarna.

Hundlausar

Det ligger lite större stenbumlingar här och där, men inget av detta var såvitt jag kunde se någon bebyggelse, husgrunder eller så, däremot går det en staintäun (gärdsgård av sten, stainvast säger man nog i trakterna) strax nedanför den norra kvarnen som slutar abrupt. Det måste någon gång ha funnits mera tankar på detta hundlösa, öppna och blåsiga område (gaimald) lämpligt för väderkvarnar.

Växtligheten är annorlunda på dessa karga marker. Vill du veta lite om arter och annat så kika på sidan om den exkursion Gotlands Botaniska förening gjorde 2009.

Hundlausar

Det är vackert, Don Quijote kan tänkas ha haft vägarna förbi och bråkat, hästen heter nog Rosinante. Läs världens bästa bok!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com