www.guteinfo.com
Klasens bodar - fiskeläge
Fiskeläge, Vamlingbo socken


På Kettelvikens norra strand, strax under Husryggs mäktiga ås i Vamlingbo socken ligger det lilla fiskeläget Klasens bodar, som ägs och sköts av traktens bönder.

Klasens bodar

En lite bättre stenbrygga finns som så gott som pekar rakt söderut - lite åt väster till, kör du rakt ut kommer du till Polen - där man nuförtin ägnar sig åt fritidsfiske.

De tre åshöjderna på Husrygg är i tur och ordning med början närmast Nacken (tror jag att den kallas), Marbadhuvud och Hoburgen i Sundre socken längst bort.

Kettelvik

Inåt Kettelvik finns en liten remsa sandstrand, där man visst kan bada (bada vid Holmhällar på andra sidan ön i stället) och man ser åsen vid namn Husrygg som här börjar sänka sig.

Klasens bodar

Det är orimligt snyggt, fast inte kulturellt som det av oss rekommenderade fiskeläget Tomtbod, utan Klasens bodar ligger i nutid mera som andetag av frihet medan det 100 år tillbaka var nödvändigt.

Klasens bodar

Murgröna har tagit över taket på en bod med vackert flistak.

En båt i gräset

Snart övervuxen av gräs ligger en skön liten båt och vilar. Hon kommer att bli ett med Gotland, hon kommer att bli ett med allting då solen sprider sitt magiska ljus över Husrygg och hon hör havets evighet då solens rödfärgar allting inför natten.

- Vem fan har lagt en plastbåt på henne!?

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com