www.guteinfo.com
Isums Slåtteräng
Ängen, Atlingbo socken


Alldeles bredvid väg 142 i Atlingbo socken ligger Isums Slåtteräng; några hundra meter vägen fram, om du kommer från Visbyhållet, ligger Augustas änge. Det är Isums gård du ser i bakgrunden på kortet ovan, där det nog har bott domare under medeltiden, man har också hittat en vacker stenyxa varför platsen har varit bebodd från stenåldern.

Isums slåtteräng

Ängen ägs såvitt jag begriper av gården Isums varför det är privat mark, men Allemansrätten medger att du vistas där förutsatt att du inte förstör gröda och bär dig åt som folk.

Bulhuset i Isums slåtteräng

Det är i vart fall någon som har satt upp ett vackert bulhus, som luktar gott, och därtill ser ut att fixa med en grund till någonting mer.

Brya i Isums slåtteräng

Givetvis finns en brya i änget, men det ser lite konstigt ut. Det verkar som att den har haft avrinning i kortets riktning under vattenrikare tider, kanske har det funnits vatten där som bubblat upp från underjorden.

Isums slåtteräng

Slåtterängen är inte särskilt artrik, vad jag kunde se, och den har väl efter slåttern använts för bete under framfarna århundraden. Vill du se orkidéer, massvis av blomster, historiska lämningar och annat så är det inte denna äng du skall besöka.

Men nu vet du ungefär vad som finns där.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com