www.guteinfo.com
S:ta Gertrud
Artiklar, Visby socken


För den som kikar efter så syns det. Guten Strelow sa på 1600-talet i sin Guthilandiske krönika att S:ta Gertruds kyrka byggdes av en Denis Lauritzon från Norrlanda. En någorlunda modern författare som Yrwing säger i sina böcker på 1900-talet om Gotlands och Visbys medeltid att det är Strelows fel att kyrkan överhuvudtaget finns i litteraturen.

Det är emellertid mycket som diskuteras om ruinerna i Visby. Vi vet att biskopen i Riga byggde en kyrka i Visby i början av 1200-talet vid namn S:t Jakob, men vilken det skulle vara - ofta föreslås Helge And - är det ingen som tycks säkert veta.

Allt sånt kan väl vara detsamma för en liten stund. På västporten till den ruin som i dag benämns S:ta Gertrud finns hon avbildad. Hon står där med en kyrka i famnen ty hon var på något sätt helgon för tyska kyrkobyggare, varthelst de kom byggde de en kyrka till hennes ära.

S:ta Gertrud står mellan två vapensköldar till människor som bodde på Visborgs slott på 1500-talet och som lät bekosta någon slags förbättring eller möjligen hela bygget, ätterna Tott och Bonde.

När Yrwing säger att det är Strelows fel (att han hittade på) att S:ta Gertrud sägs ha varit en kyrka, så är det bara som han som hittar på.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com