www.guteinfo.com
Sigsarvestrand fiskeläge
Fiskeläge, Hangvar socken


Det är att ta i om man kallar Sigsarvestrand för ett fiskeläge i mera traditionell mening, dvs fiskelägen som Agbod, Gardbostrand och andra; vi brukar förresten rekommendera Tomtbod i Burs om du vill se ett fiskeläge.

Uthusen vid Sigsarvestrand

Men uppenbarligen har det fiskats och fiskas fortfarande vid Sigsarvestrand, även om folk inte längre tar hästen till stranden och stallar dem i uthusen.


Fiskeläget vid Sigsarvestrand

På bilden ovan ser du hela fiskeläget. För tillfället har vi inte mera information utöver bilderna men vi kommer med tiden att kika i litteraturen.

Sigsarvestrand från söder

Sigsarvestrand är emellertid omåttligt skönt. Det ligger på västkusten av Gotland varför det blir fyrverkeri på solnedgångskvällar.

Uttjänt båt

En båt som gjort sitt livsverk har lagts alldeles vid kanten av det älskade havet. Hon minns inte bara sommarkvällar utan också rytande stormar, vågor höga som hus och bitande vintervindar.

Sigsarvestrand från klinten

Fiskeläget omges av berg, där raukar står på krönen i alla upptänkliga former, och där vindpinade tallar i alla varianter försöker leva så gott de kan. Klipporna är rätt höga.

Bergkant vid Sigsarvestrand

Om man klättrar omkring lite får man se hur Gotlands berg sköljts fram av havet. Inte en enda gotlänning kommer att tro dig om du påstår att livet har uppstått någon annanstans än i havet.


Sigsarvestrand

Det finns till och med en liten gistgard att torka näten, såvitt de fyra pinnarna på bilden nu inte har någon annan funktion.


Sigsarvestrand

Sigsarvestrand är djupandning för själen. Katharsis.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com