www.guteinfo.com
Votivskeppet i kyrkan
Kuriosa, Hejdeby socken


I många av Gotlands nästan 100 medeltida kyrkor hänger votivskepp att minna om någon som farit illa på havet men genom gåvan tackar Gud att de har räddats.

Votivskepp i Hejdeby kyrka

Johannes Melander var 19 år anno 1808 när han skänkte kyrkan därhemma i Hejdeby skeppet, kanhända för att han hade räddats ur sjönöd någon gång under de fem år han redan hade varit till sjöss, vilket står på skeppet.

Såg du Skavlan häromsisten, det är den 27/10-2009 när jag skriver detta. Med i programmet var en ung norrman som uppsökte livsfarliga farvatten i sin segelbåt liksom bara för att se om det var möjligt att segla där. Han älskade havet och äventyr och tyckte att det var märkliga tider vi lever i då snart nog också ungarnas sandlådor skall vara EU-märkta.

14 år gammal gick Johannes Melander till sjöss och fick alldeles säkert sin beskärda del av att klänga i masterna, stå i utkiken och uthärda storm och helvete och iskalla nätter.

- Vad gjorde du när du var 14 år gammal? Sprang omkring på gatorna och trodde att respekt hade med knytnävar och vapen att göra? Har du cykelhjälmen på dig?

Lite annat
Det finns en länk till höger vid namn Hejdeby ortnamnsregister, ett register upprättat av Institutet för språk och folkminnen. Ett ägonamn i Hejdeby sägs vara Burgbojtningen.

- Och då vet vi väl att ingen gute jobbar på detta institut, eller att någon stavat slarvigt, ty det bör väl ändå hela "Burgbetningen" eller "Burgbajtninggi" som en gute förmodligen sa till någon vid något tillfälle, alltså betesmarken på Burgen.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com