www.guteinfo.com
Norra stigluckan i Norrlanda
Kåseri, Norrlanda socken


Om man kommer körande västerifrån på den härligt krokiga vägen mellan Ganthem och Norrlanda så blir åtminstone jag alltid glad då jag passerar Norrlanda kyrka. Stigluckan på bilden ovan som leder in till kyrkogården är förstås på riktigt en sorgligt praktisk angelägenhet men jag kan bara inte låta bli att tänka på att på medeltiden anträdde kvinnorna kyrkan från norrsidan, de sägs ha suttit vid den norra väggen inuti kyrkan också. Jag kan riktigt se hur den breda damen vaggar in genom stigluckan med sin lilla magra gubbe, som går genom den lilla öppningen.

Norrlanda kyrka är dock besöksvärd bl a för de vackra friserna utanpå och passionsfrisen inuti kyrkan (ej på bild). Och när du ändå är åt det håller så ligger inte Norrlanda fornstuga långt borta, och inte heller Trullhalsar, Liste ängar och Hammars fiskeläge. Och kanhända Bjärs hög borde uppmärksammas mera.

Visst kan du ta dig ett bad vid fiskeläget men vi rekommenderar att du fortsätter väg 146 norrut tills du hittar Åminne havsbad, där det också finns restaurang, café och grejer.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com