www.guteinfo.com
Ålarve
Naturreservat, Rone socken


Reservatet omfattar ett 174 hektar stort land- och vattenområde söder om Ronehamn.

Ålarve naturreservar

Kusten är här ovanligt flikig, och närmast havet utbreder sig flacka, låglänta och fårbetade strandängar. Vegetationen på strandängarna domineras helt av trift, som kan färga strandängen rosa när den blommar under försommaren.

Ålarve naturreservar

Andra vanliga strandängsväxter är strandmalört, gulkämpar, strandkrypa, revfingerört och gåsört. Inne i vikarna växer säv och blåsäv.

Ålarve naturreservar

Fågellivet på strandängarna är rikt. Till de häckande arterna hör bl.a. fiskmås, silvertärna och småtärna samt vadare som strandskata, rödbena, roskarl, tofsvipa, större strandpipare och skärfläcka.

Vitkindade gäss

En bit utanför stranden ligger fem mindre skär, av vilka Getorskär är det största. På Getorskär häckar bl.a. grågås och vitkindad gås, och här finns även en gråtrutkoloni.

Det höga kummel som står på Getorskärs östligaste del uppfördes 1858 och användes ursprungligen som inseglingsmärke för de segelfartyg som angjorde Ronehamn. På sydspetsen av Langård står ytterligare ett kummel från samma tid. Kumlen används fortfarande som riktmärken men numera mest vid fiske längs kusten.

Ålarve naturreservar

Den sydvästra delen av reservatet är bevuxen med en lågvuxen strandtallskog.

Ålarve naturreservat har ställts i ordning så att även de besökare som har något slag av handikapp skall ha möjlighet att njuta av områdets natur.

/text Länsstyrelsen i Gotlands län, foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com