www.guteinfo.com
Engeströmska huset i Visby
Medeltida hus, Visby socken


Visst ser huset lite skevt ut på något sätt? Men det har sina förklaringar. På Gotland säger vi förresten inte skevt av någon anledning, vi säger skavt.

Fastighetsinventeringen envisas med att säga att huset ligger på Sankt Drottensgatan 10'. Det är i och för sig förståeligt, men fel i alla fall. Ungefär på andra sidan gatan ligger nämligen ruinen efter ödekyrkan Drotten och när gatan namngavs på det storvulna 1800-talet drog man till med S:t Drottensgatan; det finns andra gator i Visby som har namn efter ruinerna, S:t Hansgatan, S:t Nicolaigatan och sånt. Problemet är att någon S:t Drotten inte finns, dvs påven har aldrig upphöjt någon vid namn Drotten till helgon.

Tillbaka till huset. Förutom att det påbörjades omkring 1250 så är det i själva verket två packhus med gavlarna ut mot gatan. Men redan under 1300-talet hopfogades dessa till den fasad som fortfarande ligger där. Och fastigheten Priorn 7, som den heter, är rent av rätt häftig, ty den är en av få bevarade stadsgårdar med samtliga ekonomibyggnader i behåll.

Engeströmska huset, Visby

Alldeles ovanför dörren sitter en vapenplatta som sägs syfta på den holländska släkten van dem Berghe, men vad det står på den vet jag inte, kanhända rent agrarlatin: "Hœstáfis luktárilla".

1790 var förresten en figur vid namn Johan Jacob Anckarström bl a på besök i Visby och då bodde han i Engeströmska huset; se också sidan om Anckarströms änka som bodde på Gotland ett decennium eller så.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com