www.guteinfo.com
S:t Olofsholm - naturreservat
Naturreservat, Hellvi socken


Areal: 11 hektar. Raukområde beläget 6,5 km SSO Hellvi k:a på nordöstra Gotland.

Reservatet omfattar större delen av den höjd som ligger söder om den gamla hamnen i S:t Olofsholm. Sluttningarna täcks av strandvallar, och längs den östra stranden löper en låg klint. Utmed stranden i nordost finns ett 15-tal raukar, av vilka flera står långt ute i vattnet på överspolade hällar. De största raukarna är 5-6 m höga. På sydsluttningen i områdets centrala del står enstaka småraukar. Väster om reservatet ligger flera stora stenbrott.

Enligt Gutasagan skall Norges kung Olof Haraldson (Olof den Helige) under en resa till Ryssland år 1029 ha landstigit vid S:t Olofsholm (som då hette Akergarn) och i samband därmed kristnat Gotland. Uppe på höjden finns resterna efter ett kapell, S:t Olofs kapell, från medeltiden. Den västra delen av kapellruinen ingår nu som tre väggar i ett på 1800-talet iordningställt magasin. Nordost om kapellet står ett minneskors rest på Olofsdagen, den 29 juli, 1959.

- Guteinfo lägger till -
I korthet vill vi bara upplysa om att det inte står ett endaste knäpp i Gutasagan om att Olof den helige skulle ha kristnat Gotland, men det är riktigt att han var på Gotland.

/text Länsstyrelsen i Gotlands län, foto Björn Pettersson
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com