www.guteinfo.com
Vallstena kyrka
Kyrka, Vallstena socken


I slutet av 1200-talet byggdes det stora koret och den ofullbordade höga delen av långhuset. Tornet och det låga långhuset från tidigt 1200-tal.

Vallstena kyrka

Dekoren i triumfbågen från 1200-talet har aldrig varit överkalkad. Också rundstaven av trä har en rik ornamental bemålning.

Vallstena kyrka

Fattigstocken vid pelaren i långhuset (ursprungligen kanske krucifixpiedestal) från 1200-talet är intressant. Det antas att den har snidats av något som kallas Öjamästarens skola, och den har som synes bilder av den återuppståndne (och tre kvinnor på väg till graven).

Vallstena kyrka

En underlig målning av någon procession finns, om jag minns rätt, på tornets norrvägg.

Av någon anledning så finns det två stigluckor längs den stora vägen (tre inalles). Varför så är fallet vet jag inte, men det har jag inte tänkt på att jag har sett någon annanstans. Bakom kyrkan, på en liten upphöjning, återfinns några gravar där väl några höjdare framvilar sina dagar, en häradsdomare kunde jag utläsa.

Vallstena kyrka

Alldeles utanför muren står förresten en kopia av en bildsten, en tidig, yxformad bildsten som man har färglagt. Och till vänster om denna återfinns en så kallad svärdslipningssten - en del tycker dock att det skall heta skårslipsten i stället ty enligt omfattande statistiska beräkningar har stenarna nog med astronomi att skaffa.

/faktatext om kyrkan tackar vi Visby stift för. Tackar!

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 147 mot Slite, vänster i Bäl.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com