www.guteinfo.com
Knappt 40 hektar stort skogområde med kalkbarrskog på frisk mark. De dominerande trädslagen är tall och gran, men även ek, rönn och björk förekommer. Många av tallarna är gamla, grova och spärrgreniga, men det finns även gott om yngre tall. Inom reservatet förekommer rikligt med senvuxna granar.

Buskskiktet domineras av en, medan brakved, rosor, slån och hagtorn förekommer mer sparsamt. Fältskiktet i skogen är gräs- och örtrikt med arter som älväxing, brudbröd, blåsippa, darrgräs, lundskafting och backsmultron.

Död ved i form av stående torrträd, lågor och högstubbar förekommer. Torrträden har insektshål och gångar, märken efter hackspettar och bohål. Skogen har ett rikt fågelliv.

Reservatet har en värdefull kryptogamflora med en riklig förekomst av svampar och lavar. Naturvärdena är främst knutna till de äldre tallarna, de senvuxna granarna, torrträden, högstubbarna och hålträden. I området har påträffats lavar som ringlav, gammelgranslav och kattfotslav samt svampar som svavelriska, korktaggsvampar och jordstjärnor.

/text Länsstyrelsen i Gotlands län
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com