www.guteinfo.com
Jungfru Marie bebådelse
Skulptur, Eskelhem socken


Enligt Lukas kom ängeln Gabriel till Maria ungefärligen vid vårdagjämningen, nio månader före julafton, och meddelade att hon skulle föda en son, vilket bilden ovan visar som en utsmyckning på 1100-talsdopfunten i Eskelhem medeltida kyrka (vi skojar med jungfrufödseln här).

1200-talsskulptur Bro kyrka

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum" säger Gabriel på latin, vilket på svenska betyder: "Var hälsad, Maria, full av nåd, Herren är med dig".

I själva verket, säger lärt folk, betyder jungfru i de gamla texterna inte alls oskuld som vi tänker oss utan helt enkelt "ung kvinna". Å andra sidan står det också nånstans i texterna att Maria aldrig hade "känt en man", om jag minns rätt, och det innebär väl att hon också var jungfru i vår mening av ordet. Men vad det skulle ha för betydelse övergår mitt förstånd.

Skulle en alldeles vanlig tjingtjongandes kvinna inte duga åt Gud kanske? Allt det där med jungfrufödsel osv är så dumt att man inte kan tro att det är sant - det är rätt och slätt dumheten själv. Precis som om Gud inte hade kunnat befria sin egen son från arvssynd samtliga jungfrur förutan. Det känns fel, ungefär som när Barabbas i romanen med detta namn av Pär Lagerkvist tror sig hjälpa de kristna genom att sprida branden i Rom.

Och det är inte bara inom vår kultur som massvis av flickor har råkat illa ut på grund av jungfrutramserier, manlig heder och andra såna vedervärdigheter - det vidrigaste i hela jordens historia.


Foto från dopfunten i Sanda kyrka, där en ovanlighet finns avbildad, se denna sida

Vårfrudagen den 25 mars (Marie bebådelsedag kan dock skifta lite vad gäller datum) är numera i vårt sekulariserade land omdöpt till våffeldagen, och då är det ju åtminstone något klokt med alltsammans. Visst ligger det lite vårblot över det hela va? Sylt och grädde och grejer...

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com