www.guteinfo.com
Korsflis - runristning
Kuriosa, Follingbo socken


Ett gott stycke in på vägen mellan Follingbo och Träkumla, skogsväg, ligger alldeles bredvid vägkanten en runristning som kallas Korsflis; kartan för vägbeskrivning nedan visar bara ungefärligen var den ligger.

Korsflis, runristning, Follingbo

Ristningen finns inom ringen av stenar på marken, en bedagad skylt sitter på trädet och vägkanten syns längst ner i högra hörnet.

Korsflis, runor, Follingbo socken

Runristningen som nog är sentida syns på bilden ovan, två rader som går snett till vänster och höger en bit under korset: "skoksblomman stiernöka" står det, skogsblomman stjärnöga.

Runrad, Korsflis, Follingbo

Otto von Friesen, runkunnig, som besökte Korsflis 1924 fick sig till livs en sägen om att korset och ristningen finns för att en ung brud slog ihjäl sig där då hennes häst halkade på den glatta hällen.

Det står lite mer på skylten men det får du läsa på den. Och vill du hitta dit så kika på kartan och dra ner A:et till korsningen alldeles ovanför Jakobsberg i högra kanten.

Och vill du se ytterligare en plats där en brud har ridit ihjäl sig så får du ta dig söderut och hälsa på Korsakarskällingi i Silte.

Lär dig mer om runor, häftigt, och här finns några intressanta ristningar.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com