www.guteinfo.com
Johannisört
Flora, Annorstädes socken


Johannisört, hörde jag på TV, har fått sitt namn efter Johannes Döparen. Pressar man de färska blommorna mellan fingrarna så färgas de röda, färgämnet hypericin, och så blev det väl efter att Salome hade dansat och som valfri belöning efter dansen på sin moders anstiftan begärt Johannes Döparens huvud på ett fat. Men ända sen forntiden har växten kallats mansblod utom av svärmor som säger Kristi blod i stället.



Det går att krydda brännvin med Johannisört, åtminstone sjunger Ulf Lundell det, och ännu i början av förra seklet så användes de övre delarna med blommorna under namn Äkta Johannisört som ett medel mot lungsot.

Ulf Lundell och Bellman hänger ihop lite där, ty Bellman sjunger för Movitz hur lungsoten "drar dig i graven, knäpp nu oktaven", och då passar det ju liksom bra att Lundell kryddar sitt brännvin med Johannisört i Öppna landskap. Jag antar dock att Movitz verkligen hade lungsot och inte bara drack kryddat brännvin samt att Ulf Lundell är vid full vigör.



De allmänna svenska arterna är tämligen höga och gulblommiga, Hypericum quadrangulum och Hypericon perforatum, och det är blommorna från den sistnämnda arten som har använts mot lungsot.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com