www.guteinfo.com
Graips hus
Kämpgravar, Garda socken


Jo, jag vet, bilden är inget vidare, men bonden håller för tillfället på att snygga till i änget varför jag får åka och ta nya bilder lite senare. Men i och för sig så ser Du rätt in i Graips hus på bilden.

Det ligger några husgrunder i änget, ett par hundra meter nordväst om Garde kyrka (bakom Hägulds, gå ner vägen mellan Gympahallen och Ture Petta så ligger änget tvärs över en åker åt höger till). Ovanför änget ligger vackra Hemmor backe eller Hemmabacke som vi säger, sånt där Närkholmslandskap plättvis.

Det kommer att bli ett vackert änge småningom, och så var det fordom också säger boken om Garde för där dansade ungdomarna och hade det livligt. Nu för tiden har ju Garde underbara Ekbacken alldeles bredvid fotbollsplanen, men den dansbanan används på tok för lite.

Det finns förresten flera synnerligen besökansvärda ställen i Garde socken med ståtliga husgrunder, men de får Du läsa om på annan plats, men Käldänge är definitivt värt ett besök.


På ena kanten av en mur till Graips hus har någon lagt några gamla malstenar, dvs stenar som folk använde för att göra mjöl. Det är väl i och för sig inga märkvärdigheter, den finns tonvis av sådana på Gotland och annorstädes också för den delen, men lite kul är ju tanken att det kanske är Graip själv som har ätit brödet vars mjöl malts på denna sten.

Graip är nämligen sonson till den Tjelvar som upptäckte och avtrollade Gotland, som eljest sjönk i havet nattetid, och som sägs vila i en skeppssättning i Boge socken på östra Gotland. Själv vilar Graip i ett jättestort stenröse på andra sidan av Garde, mot Lau till, vid namn Digarojr eller Graips röse.

I Gutasagan som nedtecknades på 1200-talet sägs att de tre sönerna till Havde och Vitastjärna, de namngavs förresten före de föddes, småningom delade ön i tre delar, tredingar, och att Graip den äldste fick på sin lott den norra eller "norþasta " tredingen.

Socknen Garde ligger inte på norra Gotland, inte heller mellersta, utan södra Gotland får väl sägas ta sin början i Alskog halvannan mil före Garde socken vad gäller östra delen av ön; Linné noterade upplysningsvis 1741 att landskapet ändrades när han norrifrån kom fram till Alskog och övergick till att bli lummigare och mera rikt på lövträd.

Men det är ju i och för sig inget som hindrar att Graip kan ha bott i Garde socken.


Det är ytterligare en husgrund som återfinns i änget där Graips hus ligger. Ströva runt i änget och kika Dig omkring.

I förbigående kan jag väl säga att husgrunden på bilden är cirka 30 meter lång, så det var inga småhus de höll sig med.

Personligen har jag gått i Garde skola i två år, men under den tiden inte hört ett knäpp om Graips hus som ligger blott 100 meter därifrån. Däremot har jag fått lära mig en massa smörja om Gustav Vasas skidturer i Dalarna under en tid då Gotland var danskt.

Så är det också i dag. Den gutniska historien, vår historia, undertrycks till förmån för den rudbeckianska historien om Sverige. Det är löjeväckande att staten ännu i dag försöker göra upplänningar av oss.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com