www.guteinfo.com
Ett torn i Östergravar
Ringmuren, Visby socken


Jag vet inte ens om detta marktorn i Östergravar har något namn. Det står stort och mäktigt, den forna vallgraven är utjämnad av senare århundraden för en skyttebanas skull. Tornet har skottgluggar i fyra vinklar på tre våningar förutom på själva toppen. Det finns inga berättelser om att det har erövrats, inga myter, ingen legend, ingenting - bara makt och kalla hjärtan.

Ett torn i Visby ringmur

Vid en lite närmare glutt så ser du att det sitter folk nerför tornet, det är inte alldeles litet. Det är förstås inte skyskraporna på Manhattan eller som Sveriges högsta byggnad i Malmö, Kroksnod'n, men för 1300-talet var det högt och stort så det räckte. Det kostade på att vara Östersjöns största, mäktigaste och mest internationella stad under medeltiden.

Gå gärna och ställ dig med ryggen mot muren eller tornet och känn efter. Det var inga lekar man höll på med, någon riddarromantik eller så. Tornet ligger alldeles norr om Österport och är lätt att hitta.

I dag är Visby Sveriges vackraste stad och bör besökas av alla som har en liten gnutta intresse för historia. Det man lär sig i skolan är förstås brandskattningen av Visby 1361, men det finns så mycket mer i Visby, t ex körsbär- och äppelblom på våren. Du skulle bara veta...

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com