www.guteinfo.com
Ryssarnas verk på Lotsbacken
Kuriosa, Othem socken


1809 blev Sverige av med en tredjedel av sitt område, konungen arresterad och avsatt. Napoleon hade blivit krönt till kejsare 1804, och 1807 kunde han genomföra sin blockad mot engelsmännen genom att stänga hamnarna från Konstantinopel till S:t Petersburg - ryssarna var lierade med Napoleon.

Den 6 april 1808 kommer befälhavaren på Sveaborg utanför Helsingfors överens med ryssarna om kapitulation - på papper den 3 maj (Johan Ludvig Runeberg förklarade småningom i dikten Sveaborg befälhavaren som förrädare). Redan den 22 april landstiger ryssarna i Slesviken på sydöstra Gotland och generalen, Bodisco, förklarar Gotland ockuperat för den ryske tsarens räkning. Nästa dag kapitulerar Gotland. Den 14 maj landstiger svenska trupper i Sandviken, två dagar senare kapitulerar de ryska styrkorna.

Det är dessa ryssar som har kastat upp vallarna kring väderkvarnen på Lotsbacken i Slite. Men det får ingen unge i gutniska skolar lära sig, däremot stöter de säkert på Fänrik Ståls sägner, som jag uppfattar som ren smörja.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com