www.guteinfo.com
En bildsten på kyrkogården
Bildsten, Hemse socken


Det står faktiskt bildstenar lite här och var på Gotland, om man bara kikar efter, men de som står kvar tillhör aldrig de riktigt häftiga stenarna med makalösa bilder.

Bildsten på Hemse kyrkogård

På denna sten finns inte en tillstymmelse till någon bild. Inga ornament, inga slingor, inga runor, ingenting. Inte heller vet jag hur gammal den är - den kan vara vad som helst från 400-talet till 800-talet. Men trots att inget syns så ingår den i alla fall i gruppen bildstenar, dvs i stort sett de enda bilder vi har kvar från vikingatiden och halvannat årtusende tidigare.

Fyra bildstenar är förresten registrerade som funna alldeles i environgerna, där kämpgravar har legat en gång i världen. Så om du råkade tro att Hemse är en ganska modern knutpunkt, t ex som järnvägskorsning (som lades ner 1963), så har du alldeles fel. I förbigående skall vi också säga att den stora parkeringen utanför Konsum mitt i samhället hette fordom Tingsåkern.

Vill du ha lite historia om vad som en gång timade i Hemse, Hulte kruppar, så kika på sidan om Slottet på Hule hällar, och notera också fornåkrarna, se sidan om Kulturlandskapet äldre järnålder.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com