www.guteinfo.com
06) Förökning och svält
Gutasagan, Annorstädes socken


Ur Gutasagan

"siþan af þissum þrim aucaþis fulc j gutlandi som mikit um langan tima at land elptj þaim ai alla fyþa þa lutaþu þair bort af landi huert þriþia þiauþ so at alt sculdu þair aiga oc miþ sir bort hafa sum þair vfan iorþar attu"

Översättning av Holmbäck och Wessén

"Sedan förökade sig folket, som härstammade från dessa tre, under en lång följd av år så mycket att landet ej kunde föda dem alla. Då lottade de bort från landet var tredje man och alla fick rätt att ta med sig allt som de ägde utom sin jord."

Ord för ord säger krönikan ungefär

Sedan av dessa tre ökade folket på Gotland så mycket under långan tid att landet mäktade dem ej alla föda, då lottade de bort från landet vart tredje hushåll, så att allt skulle de äga och med sig bort hava som de ovan jorden ägde.

Kommentar

Det här med en omfattande utvandring från Gotland i den skriftliga historiens gryning är såväl omtvistat som bland det mest intressanta i Gotlands historia. I vart fall vet Gutasagan berätta om utvandring och vars skäl antas ha varit svält.

TigerVi skall också konstatera att det sägs att de som fick utvandra lottades ut. Till den ändan krävs någon slags organisation för hela Gotland, men ofta hävdas av storseende fastlandssvenskar att något sådant inte existerade på Gotland förrän under medeltiden. Undertecknad antar att det inte ser bra ut i de svenska hävderna att Gotland i de här frågorna ligger långt före fosterlandet. Men så är det nog, ty utvandringen antas ha skett någon gång mellan 200 och 500 år efter Kristi födelse.

Vad gäller arkeologiska bevis så kan Gotland uppvisa mängder av imponerande fynd från tiden ifråga, t ex 80% av romerska denarer i Sverige. De är så tidiga och många att fler och fler menar att somliga kulturströmningar nog har införts på fastlandet via Gotland, inte tvärtom, sånt som bronsålder och järnålder. Man vet också att gutarna hade kolonier i Baltikum på 600-talet.

Men det skall också tilläggas att det finns folk som säger att utvandringssägner är vanliga bland olika folk i olika tider, och att det rentav finns en och annan som är äldre och bra likt den gutniska.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com