www.guteinfo.com
Den sista måltiden igen
Skulptur, Väte socken


Om man besöker några kyrkor så kommer man att få se den sista måltiden framställd på ett eller annat sätt. I och med att boken Da Vinci-koden blev populär så har vi visat några målningar som är hundratals år äldre än Leonardos med rätta berömda målning, t ex Hemsekoden, Tingstädekoden och framförallt Angakoden.

Den här gången visar vi en fris som återfinns utanpå Väte kyrka, alldeles bredvid Söderportalen. Den kommer nog från en 1100-tals kyrka och är alltså minst 400 år äldre än Leonardos målning. På andra sidan av kyrkan finns förresten också en underlig framställning av någonting.

Ibland får man en känsla av att de stenkyrkor som fanns före dagens nog var bra mycket mera utsmyckade med friser, skulpturer och annat. Och skådar man Källunge kyrka får man klart för sig att många motiv inte är religiösa; eller tagna från Bibeln och andra kristna berättelser. Kanske en slags påverkan från vikingarnas stavkyrkor som var fulla med snirklar, ormar och annat fasansfullt och stod på plats före de stenkyrkor som stod på plats före dagens stenkyrkor, som ju oftast sträcker sina gotiska torn långt upp i luften likt jordfasta rymdraketer.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com