www.guteinfo.com
Ugnsbränning i Etelhem
Kuriosa, Etelhem socken


Årligen brukar Etelhems Krukmakeri bränna en ugn lergods på sätt som gammalt och fornt varit haver. Det eldas tills det är rätt temperatur om det så tar dagar. Det är ett skådespel det där, och Torleif Solberg med familj och anställda samt ett gäng krukmakare hade anordnat mat, grillad korv och såna grejer.



Ugnen ser du till höger, rätt stor, så det tar inte en kvart att bränna lergodset.



När den puffar igång ryker det härliga kring. Men Torleif och gänget hivar förstås inte in nåt att elda med som kan påverka naturen, dvs man eldar med sånt som har vuxit i grannskapet varför utsläpp i atmosfären = noll.



Här är mäster Solberg själv. Han ser lite lurig ut på kortet men det är en genomtrevlig kille. Fast kanske måste jag tillägga att om lokaltidningen per telefonlur blir ombedd att lägga ut "Gitarrer skänkes" med mitt telefonnummer så gör inte det är lokaltidningen snäll.



Det kallas risungsbränning eftersom man eldar med ris. Det värsta som kan hända är att ugnen slickar sig om läpparna - där finns det alltid vuxet folk - eller att lågorna ger sig tillkänna på ovansidan av ugnen, så här:



I år hade jag inte möjlighet att stanna kvar tillräckligt länge för att få de riktigt fina bilderna med flammande lågor och sånt. Till nästa år skall vi se om jag inte har bättre tid och så skall jag försöka få Tolle att tala om när han bränner ugnen så att också du får dig lite praktisk kultur till livs.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com