www.guteinfo.com
Allmänt om museer
Museer, Annorstädes socken


Det har burits iväg oskäliga mängder fornfynd från Gotland men mycket finns kvar.

Museer: Textsökning, Bildsökning, Karta.

En del saker har man helt inte kunnat bära iväg, som stenrösen, skeppssättningar, gravfält och liknande, men andra saker som bildstenar, skatter och fornfynd i allmänhet har man släpat iväg åt alla väderstreck. Det finns massor av mojänger och manicker, bildstenar och skatter i Stockholm, det finns gutniska saker på British museeum i London och det finns antagligen helt sanslösa mängder i privata händer (inkluderat gutniska).

Skatter och sånt som hittats tidigare i historien har man gjort serviser eller kyrkliga inventarier av (hur mycket som har smälts ner och gjorts om vet vi inte).

Här på Gotland gör man lama försök emellanåt att få hem lite skatter och bildstenar från Stockholm, varvid det väl vanligen svaras att sakerna är av riksintresse och bör få vara kvar i Stockholm. Att sakerna är av riksintresse också på Gotland tycks inte falla någon in.

Överst på Gotlands önskelista, säger experter, står den största skatten i norra Europa från medeltiden, den s.k. Duneskatten. Personligen tycker jag att man omgående skall skicka tillbaka varenda pryl som är gutnisk, allra helst Kylverstenen.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com