www.guteinfo.com
Underliga saker i Grötlingbo
Skulptur, Grötlingbo socken


Grötlingbo kyrka - Sudrets domkyrka - är spännande sak. Det finns mycket att se, kanhända framför allt relieferna på utsidan men också insidan innehåller mycket. På bilden ovan ser du vad lärt folk nog kallar nisch - du hittar den alldeles bakom predikstolen - som har en annorlunda inramning.

De där ormarna, känns de inte bekanta på nåt sätt? Jag har förut skrivit om vikingatida snirklar i Vamlingbo och vi har för övrigt hänfört en del träskulpturer till vikingatiden, se t ex vikingarnas Jesus.

Ibland förefaller det mig som att ormar har varit en del av den gutniska mytologin, t ex ormavlivning och den unika Ormgudinnan, som måhända är Vitastjärna själv.



Här är en förstoring av ett av ormhuvudena i nischen, och här kan du se en armring från vikingatiden i Historiska museets bildsamling.



På bilden en nytillverkad sak till ett bälte, eller ett spänne till något annat, baserad på ett vikingatida original från Vikingamarknaden i Sjonhem den 16 april 2006, se Jag såg rus och Vikingakläder.

Visst kan det väl vara den gamle ormen, tillkommen alldeles fristående från tidigare konst på Gotland, men det förefaller inte mig särskilt sannolikt. Vad tror du?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com