www.guteinfo.com
Ljugarns strand
Stränder, Ardre socken


Ljugarn är en populär turistort och har varit det ända sedan 1900-talets början, då det var badort för fint folk från Stockholm. Sedan dess har mycket ändrats, men lyckligtvis inte stranden.

I den ena änden av den kilometerlånga stranden ligger själva Ljugarn. Där finns flera restauranger, kiosk, standcafé, minigolf med mera. I den andra änden återfinns Vitvär, ett av Gotland mest fotograferade fiskelägen, med flistak och sånt - längre norrut ligger raukfältet Folhammar med själslugn.

Mellan dessa ändar ligger sandstranden som vetter mot sydost och har ljuvlig sol från arla morgon till sen eftermiddag. Och vilken ända man än väljer, norr eller söder - i Ljugarn badar man gott!



Ljugarn är en lång strand och plats finns det för en rasande massa människor på en gång.

Orkar man inte ligga på stranden hela dan så kan vi rekommendera en promenad neråt hamnen, Kulturudden, där det finns en Strandridaregård, ett Fossilmuseum och lite andra intressanta saker.

Behöver man ett längre break så kan man lämpligen åka och kika på gravfältet vid Gålrum, ett av de variationsrikaste på Gotland, där man får se skeppssättningar, stenrösen och järnåldersgravar i mängd. Gålrum ligger halvannan mil åt sydväst.



I Ljugarn finns camping för såväl husvagnar som tält. Det finns alltså en god möjlighet att få träffa nya vänner och ha skojigt tillsammans med dem på en av Gotlands bästa stränder, för det är precis vad Ljugarn är.

Det är skön sand, det är långgrunt, men inte förtvivlat långgrunt, det går ganska kvickt att ta sig till djup där man inte längre bottnar.

Ljugarn är en av de stränder som vi å det livligaste rekommenderar.


Flygfoto Björn Pettersson

En flygbild över stranden på Ljugarn visar att den tillhör en av de absolut bästa stränderna som finns i Sveriges avlånga land.


Det är en långsträckt strand i Ljugarn och det är gott om plats.



I Ljugarn hittar man allt som behövs, bl a en fantastisk strand.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Ljugarn hittar Du genom att ta väg 143 från Visby till vägs ände, cirka fem mil, och sen svänga vänster, då är Du i Ljugarn.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com